Etiketter

, , , , ,

Föregående helg blev det en tur till Uppsala med delar av familjen och några släktingar för att besöka studerande dotter och upplevelser av olika slag. Jag vek större delen av lördagen åt utflykt till två naturreservat väster om Uppsala: Fiby urskog ca 20 km västerut och Hårsbäcksdalen ytterligare ca 30 km västerut. Bilder från den förstnämnda platsen visar jag i detta inlägg och sparar bilderna från Hårsbäcksadalen till nästa.

Fiby urskog lär inte ha påverkats av mänskliga ingrepp sedan slutet på 1700-talet och innehåller olika naturtyper: porlande bäck, stenblocksterräng, grova aspar, alkärr, släta klippor i dagen bland tallar, sjökant (men ingen öppen vattenyta, bara vass) m.m. Naturligtvis fanns det vit- och blåsippor där, kunde inte låta bli att fotografera framför allt blåsipporna.

Som kuriosa kan nämnas att det här finns mossor som bara växer på aspstammar som växer i fuktig granskog och insekter som bara kan överleva under barken på nyligen döda grova aspar. Snacka om att ha höga krav på livet! Men jag hade varken lust eller ork att leta efter sådana kräsna arter.

[Klicka gärna på valfri bild för större bildversioner.]

Annonser