Etiketter

, , , ,

För ett par veckor sedan ställde jag klockan så där ”onödigt tidigt” en lördagsmorgon. Närheten till ett allmänt trevligt skogsområde innebar trots allt att uppstigningstiden kunde begränsas till 03.45. Hade ganska stora förhoppningar på att ett härligt morgonljus skulle få motiven i ”min” skog att lyfta som aldrig förr. Jag hade kvällen före tänkt ut en plats typ 1 km bort, men inte kollat var solen exakt gick upp i förhållande till den platsen. Framme på platsen kunde jag bara konstatera att ljuset inte alls levde upp till mina förhoppningar, inte heller fanns något morgondis att finna. Dessutom kom de tidigare solstrålarna i fel riktning i förhållande till vad jag hade hoppats på. Så det var bara att ändå försöka göra något åt det halvrisiga området (ja, jag gillar ju sådana utmaningar) där ormbunkar var det som skulle utgöra huvudkomponenten i bilden. Trots svårigheterna kände jag mig hyfsat nöjd på plats, men blev mäkta besviken när datorns bildskärm presenterade det mediokra resultatet. Men en bild (faktiskt från första kompositionen) får plats i detta inlägg.

När jag så småningom förflyttade mig fann jag snart en ny plats där jag äntligen kunde få tillfälle att dra nytta av tidiga solstrålar. Hittade en ensam ormbunksplanta som morgonsolens strålar föll vackert på. Det var lite småstökigt runt ormbunken, men det skulle nog bli bra ändå tänkte jag ute i skogen. Men trots tappra försök att i datorn hjälpa till med kontraster, mättnad, svartvitkonvertering osv. blev det bara en platt bild. Tanken var ju att ormbunken skulle stå ut från bakgrunden med hjälp av solljuset från sidan. Kanske hade det fungerat med ett riktigt kort skärpedjup, vilket jag naturligtvis borde har provat på plats för att få veta. Men det kan ju vara så att hela bildidén var dödfödd…

Hittade därefter ett lite större bestånd av ormbunkar bestående av några olika arter och i olika stadier av ”utslagenhet”. Det blev då dags för makrobilder.

På vägen tillbaka till en lockande frukost stannade jag kort till på ett par ställen för att säkra upp morgonens bildskörd med några mer trygga motiv. Motiv som för mig fungerar oavsett ljus och tidpunkt på dygnet, men de har här fått lite extra lyster av det relativt tidiga morgonljuset.

Lärdomarna av denna morgonutflykt är:

  • Att förlita sig på hoppet kan fungera, men det är betydligt mer framgångsrikt att kolla upp saker (som var solen exakt går upp) och därigenom skapa visshet. Men å andra sidan har slumpen sin charm (eller inte?).
  • Prova fler bländare än vad du tror du behöver för ditt motiv.

[Klicka gärna på valfri bild för att se den och övriga i större format.]

Annonser