Etiketter

, , , , , ,

Ett sedan länge emotsett resmål har varit nationalparken Gotska Sandön. Denna sommar blev det äntligen dags att ta oss dit (hustrun, jag och två goda vänner). Gotska Sandön ligger cirka två timmars båtresa från Fårösund på Gotland. Det går även att ta sig dit från Nynäshamn, men det var ett resealternativ vi i praktiken aldrig övervägde. Vi tillbringade tre dygn på Gotska Sandön och tre dygn på på ”fastlandet” Gotland. På Gotska Sandön får maximalt 160 personer vistas samtidigt, varav två tillsyningsmän och två natur-/utflyktsguider. Allt boende är samlat på norra ön. Det finns boende i olika bekvämlighetsgrad: eget tält, uppställda tält, campingstugor samt ett fåtal stugor med välutrustat kök, varmt vatten, dusch och WC. De övriga fick hålla sig till godo med gemensamt kök, utedass och kallt vatten. Med ålderns rätt valde vi förstås det bekvämaste alternativet! Vi disponerade ett sovrum och i stugans andra sovrum bodde två killar, varav den ene var en före detta gotlänning som under högstadiet varit på Gotska Sandön på skolresa och nu ville återse ön och visa den för sin kompis. Det finns ingen möjlighet att köpa mat eller dryck på ön – allt som besökaren behöver förtära under tiden på ön måste tas med för de maximalt sju dygn som får tillbringas på ön i en och samma vistelse.

Eftersom det gällde att ta till vara på de få timmar som vi vistades på Gotska Sandön, bestämde jag mig för att gå upp tidigt för att få uppleva och fotografera i det magiska morgonljuset. Detta innebar uppstigning från sängvärmen kl. 03.30 de två första morgnarna och en kort promenad till nordöstra sidan av ön. Där finns vidsträckta sandstränder, partier med stenar m.m. Den sista morgonen skulle det enligt väderprognosen (YR:s) vara mörka moln mellan 00 och 06, så då bestämde jag mig för en mer normallång sömn. Vaknade dock till vid 6-tiden och konstaterade att morgonen var lika fin som de föregående två dagarna. Så det var bara att snabbt klä på sig och ge sig ut även den sista morgonen, dock två timmar försenad.

Här följer nu, efter en hel del beslutsvånda, ett urval av mina morgonbilder. Framöver kommer fler inlägg med Gotska Sandö-bilder,men då från andra tider på dygnet.

[Klicka gärna på valfri bild för att se den och övriga i något större format!]