Etiketter

, ,

Dagarna efter vistelsen på Gotska Sandön gjorde vi lite utflykter med Fårösund som bas. I förra inlägget visade jag några naturbilder från olika platser på Fårö och själva storön Gotland, men i detta inlägg blir det andra typer av motiv! Jag hade flera veckor innan semestern fått tips från arbetskamrater om ett lite udda besöksmål på Fårö: en före detta bensinstation och bilverkstad som nu var crêperie och restaurang och emellanåt spellokal för världsartister eller lokal förmågor som spelar dessa artister låtar eller går i deras fotspår. Ja, det handlar kanske inte om de artister som dagens ungdomar gillar, men kanske kanske har hört talas om. Men de flesta av oss som är till medelåldern komna känner till dessa gamla artister och deras låtar från 50-70-talen. Nu var det ingen spelning just den dagen vi var där. För resesällskapet hade jag flaggat upp att jag kände till ett bra ställe att fika på när vi skulle till Fårö: Crêperie Tati. Vad de inte visste var att detta ställe var en nedlagd bensinstation och bilverkstad (Kutens bensin) som nu har fått ett andra liv. På gårdsplanen och i byggnaderna finns en mängd sedan länge ratade prylar i olika skick. En mycket spännande miljö. Denna överraskning uppskattades, kanske inte fullt ut för miljön som sådan, utan för god crêpe. (Om vi hade varit mer hungriga hade vi kunnat äta lagad mat där.) Byggnaderna kan knappast sägas vara i toppskick, men hela miljön ger ett oförglömligt intryck och i mina ögon ett positivt sådant. Sedan kan man förstås fundera på hur länge byggnaderna kommer att att ”hålla ihop”, renoveringsbehovet ser stort ut.

I Fåräsund hade kustartilleriet/marinen i många år (1904-2000) verksamhet i olika omfattning och inriktning. På regementsområdet finns det hotell vi bodde på, ortens sim- och sporthall, restaurang m.m. Den byggnad som utgjorde vakten/gränsen mot militärens område verkar i dag vara en privatbostad med en för att vara bostad udda arkitektur, såväl exteriört som interiört (vi såg en del genom fönstren när vi passerade strax utanför på gatan). På området står en pelare med fyra klockor. Dessa har stannat och visar olika tid. Om det en gång i tiden faktiskt var så att de skulle visa tider på olika platser i världen (vet inte om det var så), så har de i vilket fall som helst stannat på olika minuter. Mer troligt är väl att den på det gamla militärområdet centralt placerade klockpelaren skulle visa tiden i alla väderstreck.

I Fårösund finns flera olika restauranger, de flesta verkar vara sådana som bara är öppna på sommaren. Att restaurangbranschen kan var  mycket tuff vittnar det sedan länge nedlagda Fårösunds värdshus om. Sökte på nätet och insåg att den är del i en lång följetong. Hösten 2010 hade den varit nedlagd länge och politiker ondgjorde sig över den skräpiga tomten. Bevisligen har ägaren eller kommunen inte sedan dess kommit närmare en lösning för fastigheten, tomten är (förstås) än mer vildvuxen än vad bilderna från den tiden visar.

Annonser