Etiketter

, , , , , ,

I början av juli tog merparten av familjen tåget till Luleå, där vi i arla morgonstund efter förhållandevis god sömn på nattåget hämtade hyrbilen. Under turen i Norrbotten och Lappland bodde vi i Luleå, Kukkolaforsen (norr om Haparanda), Jokkmokk, Vietas (i Stora Sjöfallets nationalpark) samt sista natten i Saltoluokta (strax utanför Stora Sjöfallets nationalpark). Därpå var det dags för tåget hemåt igen.

Vi besökte i resans inledning några naturreservat i närheten av Luleå: Storforsen i den orörda Piteälven, Bälinge och Snöberget. Alla tre är väl värda ett besök! Under de följande dagarna blev det besök i tre nationalparker: Haparanda skärgård (med båttur ca 1,5 timme till Sandskär), Muddus (ca 4 mil norr om Jokkmokk) och Stora Sjöfallet (ca 14 mil nordväst om Jokkmokk). Utöver vandringsrelaterad motion deltog de tre äldsta resenärerna i en orienteringstävling på Seskarö (några mil väster om Haparanda). Vi hann sista dagen med ett mat- och badbesök i Pite havsbad (vilket inte gav någon längtan tillbaka) och en kort promenad under myggterror i friluftsområdet, tillika naturreservatet, Ormberget i Luleå.

Det bildmässiga resultatet av denna resa, som belönades med typ samma väder som i södra Sverige, dvs. varmt och soligt, förutom första dagen, sammanställde jag i en fotobok. Denna gång valde jag att prova Fotoklok för detta ändamål. Tidigare har jag alltid använt Blurb, men tänkte att någon gång måste jag prova någon annan leverantör. Boken finns att bläddra i här (tyvärr går det inte att välja att boken ska fylla skärmen, så det blir ganska smått). Ett urval av bilderna i boken finns nedan. urvalet är gjort så att det finns minst en bild från varje seriöst stopp under resan.

[För bästa bildupplevelse bör du klicka på valfri bild och bläddra mellan bilderna!]

Annonser